Senaste inläggen

Av Annika Isaksson - 15 oktober 2012 19:30


              I magen !

 Helt facsinerande att se på lite bilder från utvecklingen av valpen i magen på en blivande hundmamma.

                        



                                Från befrukting till valp


image002



Spermierna simmar in för att möta ägget.

 image004

Obefruktade ägg.

 image006

Spermierna tränger in i ägget.

 image008image010

96 h: Cellen delas till 2 celler

 image012


120 h: De två cellerna delas till 4. 144 h: De 4 cellerna delas till 8

 9 dagar: De befruktade ägget vandrar ner till livmodern.


image016

15 dagar: Ägget flyter fritt i livmodern.


18 dagar
placentan (moderkakan) utvecklas

 image018

20 dagar: Ett embryo börjar ta form och ägget fäster i tikens livmoder; nervsystemet utvecklas


28 dagar:
Embryot är ovalformat och ca 14-18mm

 image020


image022



30 dagar: Nu är könet klart och ögonen ligger dolda bakom slutna ögonlock.


 image024


image026



40 dagar: Vid den här tiden brukar man ganska tydligt kunna se att tiken är dräktig, särskillt om det är många valpar.
Fån och med nu växer fostret mycket snabbt.

 image028


image030



42 dagar:
Nu har skelettet kalcifierat och kan därför synas vid en eventuell röntgen. Vid en röntgen kan man se hur fostren ligger och räkna hur många de är. Detta kan vara bra att veta vid en valpning.

57 dagar:
Fostret är nu fullt utvecklat och från och med dag 58 är fostret redo att födas. Beräknad dräktighetstid är dock 63 dagar för hund.

 image032



 image034

 image035

Källa: National geographic bilder från filmen In the womb.

Dräktighetskalendern:
Tiken är dräktig i 63 dygn, normal variation är 62-66 dygn.
Tiden beräknas från första parningstillfället.
Valparna kan normalt födas från 58:e dygnet utan problem.

http://goto.glocalnet.net/avelsidan/draktig.htm

Av Annika Isaksson - 27 september 2012 22:50



UTSTÄLLNINGSREGLER          


För den oinvigde kan hundutställning och allt omkring detta te sig som ett enda virrvarr av konstiga regler och svårförståeliga termer. Förhoppningsvis ska denna information lätta på förlåten lite och hjälpa dig som är relativt ny i "utställningssvängen" en bit på vägen.

Till att börja med ska vi försöka klargöra vilka olika typer av hundutställningar det finns. I annonserna kan man läsa "Officiell utställning", "Inofficiell utställning", "Nationell utställning" och "Internationell utställning". Skillnaden mellan officiell och inofficiell utställning är att resultaten från den officiella utställningen registreras centralt hos SKK och sålunda finns tillgängliga för allmänheten, medan resultaten från den inofficiella inte registreras någonstans. Arrangerande klubb måste också ansöka om tillstånd hos specialklubben eller hos SKK om att få ha en officiell status på utställningen. Den arrangerande klubben kan bara ha en officiell utställning för raser som lyder under klubbens rasansvar. Exempelvis kan Svenska Stövarklubben enbart anordna en officiell utställning för stövare, alltså inte för några andra raser. Det är enbart på officiella utställningar som du kan erövra certifikat (cert) eller CK (championkvalité).


Skillnaden mellan nationell och internationell utställning ligger i att du på den nationella utställningen kan erhålla certifikat (som så småningom kan rendera i ett nationellt championat) och på den internationella utställningen, förutom detta certifikat, även kan erhålla ett internationellt certifikat (CACIB) som så småningom kan ge din hund ett internationellt championat. Detta CACIB kan man dock inte tävla om förrän hunden har fyllt 15 månader, inte heller om hunden tävlat i veteranklass.


Regler för bedömning och prisbeteckningar
Hanhundar och tikar bedöms var för sig. Mer detaljerad information om de olika klasserna finns i de flesta fall i utställningskatalogen. Kompletta regler finns i SKKs Tävlings- och utställningsbestämmelser.


Kvalitetsbedömning
Kvalitetsbedömning innebär att hund bedöms och tilldelas pris efter sin exteriör och mentalitet i jämförelse med rasstandardens krav, utan hänsyn till övriga i klassen deltagande hundar. När kvalitetsbedömning tillämpas kan ett flertal hundar tilldelas samma kvalitetspriser.


I klasser med kvalitetsbedömning förekommer följande kvalitetspriser:

Excellent (utmärkt) Hund som mycket väl motsvarar rasens standard, och som presenteras i utmärkt kondition, visar ett harmoniskt välbalanserat temperament, håller utmärkt klass och har en utmärkt helhet. Dess utmärkta kvaliteter i förhållande till rasidealet tillåter att domaren kan bortse från smärre detaljfel. Hunden måste ha tydlig könsprägel.

Very good (mycket god)
Hund som väl motsvarar rasens standard, som är välbalanserad och i god kondition. Smärre fel kan tolereras, men inga som negativt påverkar helhetsintrycket. Denna bedömning kan endast ges till en hund av mycket god klass.

Good (god)

Hund som motsvarar rasens standard och vars exteriöra fel är av mindre framträdande karaktär.

Sufficient (godtagbar) Hund som motsvarar rasens standard men som inte har rasens alla karaktärsdrag eller har bristande fysisk kondition.

Disqualified (diskvalificerad)

Ska tilldelas hund som a) är exteriört otypisk för rasen eller har fel som anges som diskvalificerande i rasens standard. b) har sådana anatomiska defekter att de väsentligt påverkar hundens hälsa och sundhet, med särskilt beaktande av rasens ursprung/funktion/användningsområde. c) hanhund som inte har normalt utvecklade och normalt belägna testiklar. d) i ringen visar aggressivitet eller tydligt flyktbeteende, dvs då hund kastar sig paniskt iväg från domaren och det inte finns någon möjlighet att närma sig hunden på naturlig väg. Domaren ska särskilt signera Disqualified i resultatlistan om detta utdelats med anledning av punkt d) ovan. Andra avvikelser i mentaliteten ska bedömas enligt rasstandardens krav. Orsak till Disqualified ska alltid anges i domarkritik och resultatlista.

KEP Hund, som visas i sådant skick att domaren inte kan bilda sig en säker uppfattning om dess kvalitet, kan i undantagsfall tilldelas omdömet kan ej prisbelönas (KEP). Exempel på detta är om hunden har uppenbara brister i uppvisnings- och ringkultur (såsom ovana vid koppel eller valpigt temperament) eller visas i dålig kondition (är överdrivet mager eller fet). Detsamma kan gälla en så nyligen trimmad hund att domaren inte kan göra en säker bedömning av kvaliteten på hundens hårlag. Vidare kan en hund p g a skada visa upp sig så illa, att dess rörelser är svårbedömda.


Konkurrensbedömning
Konkurrensbedömning innebär att i klassen deltagande hundar inbördes placeras i ordningen 1:a, 2:a, 3:a, 4:a. Endast hundar som tilldelats Excellent deltager.


Hp
Särskilt lovande valp kan tilldelas hederspris (Hp). I avels- och uppfödarklass ges Hp till grupper av enhetlig och utmärkt kvalitet.


Ck
Hund som är av utmärkt typ kan tilldelas certifikatkvalitet (Ck).


Certifikat
Certifikattilldelas bäst placerade hanhund resp. tik i tävlingen om Bästa Hane respektive Bästa Tik som har en jaktmerit, dvs. har startat i Jakt/ Bruksklassen, det krävs lägst en 3:a på drevprov för att starta i jakt/ bruksklassen. Alla hundar i den klassen som erhåller ett CK tävlar om bäst placering samt ett CERT.


Svenskt Utställningschampionat
För att få titulera sin hund Svensk Utställningschampion krävs en 2:a på jaktprov (OBS! kravet om lägst en 3:a på jaktprov för att starta i jakt/ bruksklass gäller) samt 3 stycken CERT utdelade av minst 2 olika domare varav det sista efter 24 månaders ålder.


CACIB (Certificat d'Aptitude au Championat International de Beauté)
Vid internationella utställningar tävlar hanhund och tik var för sig om internationellt utställningscert, CACIB och reserv-CACIB. CACIB kan tilldelas vinnande hund i Bästa hanhundsklass respektive Bästa tikklass och reserv-CACIB kan tilldelas närmast placerad/behörig hund i klassen. Förhindrade att tävla om CACIB är: * hund som inte dagen före utställningen uppnått 15 månaders ålder * hund som tävlar i veteranklass Det åligger utställaren att meddela ringsekreteraren om berörd hund ej är berättigad att tävla om CACIB. OBS! Flera raser har särbestämmelser för CACIB.


Andra förkortningar i utställningskatalogen
C
anger att hunden skall erövra ytterligare ett cert för att erhålla utställningschampionat
S anger att hunden ej är berättigad att tävla om certifikat
U anger att hunden ej är berättigad att tävla om CACIB


Prisbeteckningar - band och kokarder
Utmärkelserna betecknas med band eller kokarder i följande färger:


Excellent röd
Very Good blå
Good gul
Sufficient grön
Hp lila
Certifikat/cert blå/gul
Ck rosa
Championat (Ch) röd/grön
Junior Handling gul/lila
Lydnadsklass svart/röd/gul
Agility blå/vit/grön
CACIB/CACIOB/CACIAG vit
Reserv-CACIB/CACIOB/CACIAG orange
BIR (Bäst i rasen) röd/gul
BIM (Bäst i motsatt kön) vit/grön
BIG-1 (bäst i gruppen) röd
BIG-2 blå
BIG-3 gul
BIG-4 grön


BIS-1 (Best In Show) röd/vit
BIS-2 blå/vit
BIS-3 gul/vit
BIS-4 grön/vit


Klassindelningar


Valpklass - 4 - 6 månader (inofficiell klass och endast på Bassetklubbens utställningar)
Valpklass - 6 - 9 månader (inofficiell klass)
Juniorklass - 9 - 18 månader
Unghundsklass - 15 - 24 månader
Bruks/ jaktklass - 15 månader - (lägst ett 3:e pris på drevprov krävs)
Öppenklass - 15 månader -
Championklass - 15 månader -
Veteranklass - 8 år


 

Av Annika Isaksson - 19 september 2012 22:35


 Höst !



Hej alla nu är hösten här det är skönt att få vara i skogen och plocka bär och njuta av naturen, sylta och safta och fylla sitt föråd. Här kommer det  ganska många bilder från slutet av Augusti när vi var ut en sväng till stugan.




 Macho och Noomi



 Noomi  

 

 

 Macho   


 


 Macho en gång till !!


 


 Mys med husse


 


 Våran mysiga Dexter som har hunnit bli 4 år


 

 

Noomi


 

 Noomi


 

 Noomi


 


 Välkommen

 

 

På upptåg



 

Pappa fixar med röken


 

Noomi


 

 Fina fisken


 


Gänget strosar på stranden


 

 Mamma vattnar blommorna


 


 Midnight Lux Brilliant Betty Boop   


 

 

Macho


 


Emma plockar blåbär till en blåbärspaj


 


Dexter


 

Bild tagen från båten


 


 Så här får vi åka båt när vi ska till stugan det är det säkraste sättet   


   

Av Annika Isaksson - 9 augusti 2012 19:44



 I Överkalix träffade vi lilla Clint en riktig liten prins <3, tack Frida du är bästa matten till Viggo



 Midnight Lux Catwalk Clint numera Viggo tillsammans med Frida





   




Av Annika Isaksson - 3 augusti 2012 21:55

 

Sista utställningen för säsongen


Ops glömde nästan att berätta att nu är det sista uställningen för denna säsong och den är i Överkalix söndagen 5/8. Repris sen föregående uställningar Macho & Noomi följer med och sen får vi se ur det går denna gången. För dom som är intresserad att hälsa på mina hundar och kanske se när jag ställer ut så är ni välkommna till ring 3 och mitt tält. Utställningen börjar 09:00, men jag har 60 hundar före så jag beräknar att jag kommer att var i ringen ca 11:00- 12:00.



  Gull pojken Macho   


 


 

Älsklings tjejen Noomi  


   

Av Annika Isaksson - 15 juli 2012 18:28



Våran finaste Midnight lux Catwalk Chiva kikade förbi på


utställningen i sjulnäs. Det var så roligt att få träffa henne och


jag känner mig så nöjd och glad att hon bor med Marie och


hela hennes gulliga familj. Puss på dig Chiva    



 

Av Annika Isaksson - 15 juli 2012 18:18



  Utställningen i sjulnäs bjöd på betydligt bättre väder än


utstälningen i Gällivare SKÖÖNT.



 I alla fall så kan jag inte annat än att var stolt över mina hundar som skötte sig fin fint.



 Angel crown Majestic Macho


Exelent, Ck, R-Cert


 


 Angel Crown Narnia Noomi

 Hon bara fortsätter att prestera helt fantastiska resultat.


Exelent, Ck, Bim, Cert


 



Av Annika Isaksson - 13 juli 2012 21:06

  UTSTÄLLNING !


Då var det dax för sjulnäs andra utställning för året. så skönt att det är nära  det blir minder stress och så kan jag åka och sätta upp tältet dagen innan.



 För dom som är intresserad av rasen så håller jag till i ring 2 och domaren för dagen kommer från Holland och heter Dekker Jos. Utställningen börjar 09:00 jag ska in i ringen som nr 17 & 19. Domaren dömer ca 20-25 hundar i timmen så jag  går nog i ringen ca 09:30 skulle jag gissa. VÄLKOMMNA att kika på mina hundar.

                           




  Dom hundar som följer med är


          Angel crown Narnia Noomi & Angel Crown Majestic Macho

      

Presentation


Hej och välkommen till Midnight Lux. Vi är en kennel som föder upp en av värlens minsta hundras Prazsky krysarik

Bloggtoppen

Kennel Midnight Lux

Fråga mig

34 besvarade frågor

Översättning

Gästbok

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Omröstning

Hur hittade du till min blogg ?
 Googling efter Prazsky Krysarik
 Genom Facebook
 Genom min hemsida Midnight Lux
 Genom Rampljuset
 Genom Hajpa
 Annat

Besöksstatistik

glitter

Flag counter från 15/3-12

free counters

Ovido - Quiz & Flashcards